Wat zijn orangerieplanten?

In onze serre kan je vanaf nu een nieuwe lading orangerieplanten bewonderen. Orangerieplanten worden ook wel kuipplanten genoemd omdat ze vaak vanuit tropische gebieden afkomstig zijn en ze bij ons in potten gekweekt worden. Daarbovenop moeten ze in de winter ook verplaatst worden naar een warmere binnenruimte zodat ze niet kapot gaan in de vorst. In de 17de eeuw waren deze tropische planten heel geliefd bij kasteelheren. In de winter werden deze planten dan bewaard in grote serres, een orangerie. Vandaar dus de naam orangerieplanten. Orangerieplanten zijn er in tal van kleuren en geuren. Benieuwd welke orangerieplanten wij zo al hebben? Lees dan zeker hieronder verder! 

Passiflora

De passiebloem staat bekend om zijn kleurrijke grote bloemen. De klimplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is de nationale bloem van Paraguay. De bladverliezende klimmer bloeit rijkelijk en voor een lange tijd van mei tot en met september. Daarna ontstaan er eivormige vruchten die uiteindelijk oranje kleuren. Als je deze plant in volle grond plant zorg je er best voor dat je hem bij de voet afdekt met een dakpan of stro tijdens vorstperioden. De passiebloem is niet alleen een streling voor het oog, hij is ook rustgevend. De Maja’s en de Azteken gebruikten de plant vroeger al tegen angst en onrust. Daarna werd de bloem door Spaanse missionarissen naar Europa gehaald. Zei vernoemden hem naar de lijdensweg van Jezus, die ook wel ‘de passie’ genoemd wordt. De tien bloemblaadjes stonden dan symbool voor de tien apostelen, zonder Petrus en Judas. De drie stampers symboliseerden dan weer de spijkers die voor de kruisiging gebruikt werden. Kortgezegd is de passiflora dus een heel bijzondere plant. 

Mandevilla

De Mandevilla is een kleurrijke klimmer die bloeit vanaf mei tot oktober met witte, gele, roze of rode trompetvormige bloemen. Het is een van de meest dankbare, bloeiende tuinplanten. Hij is niet voor niets een ontzettend populaire bloeier in de Vlaamse tuinen, op balkons of terrassen.
Oorspronkelijk komt deze klimheester uit Zuid-Amerika, maar bij ons in de tuin kan hij het ook aardig vinden. De plant bloeit oneindig lang door met zijn heerlijk geurende bloemen. De klimmer kan wel tot 4,5 meter hoog groeien en kan zo een muur of schutting in no-time bedekken met lange ranken. De Mandevilla houdt van zon en warmte, je zet hem dus best in volle ochtend- of avondzon. Bij kans op vorst laat je hem best niet onbeschermd achter. In de winter is het sterk aan te raden om de plant binnen te halen op een koele plek (7°C) om te overwinteren. 

Citrusbomen

Aan citroenboompjes heb je het hele jaar door plezier. Je kan genieten van zowel bloemen als vruchten en tal van andere voordelen. Ze houden namelijk muggen weg van jouw terras en citroenen zijn ook gewoon een superfood dankzij de overvloed aan vitamine C. De citroenboom is afkomstig uit warmere streken en houdt van veel licht, zowel in de zomer als in de winter. Je zou denken dat het boompje daarom ook veel warmte kan verdragen maar dat is niet zo. De boom komt naast tropische oorden ook voor in mediterrane streken waar de temperatuur tijdens de winter net onder het vriespunt kan zakken. Ze kunnen er dus tegen. In de winter wil de citroenboom het ook echt kouder hebben. Het is dus verstandig om het citroenboompje niet in je warme huiskamer te zetten in de winter, maar in een koelere omgeving zoals een serre of gang.

Gouden tip van Veronique: Vlijtig Liesje

Ook een mooie aanwinst voor jouw tuin is het Vlijtig Liesje of Impatiens. Impatiens is Latijn voor ongeduldig en dat is kenmerkend voor deze plant. Eens de zaden rijp zijn vliegen ze alle kanten uit. Als jong plantje is het Vlijtig Liesje een zeer sterke plant die blijft bloeien tot de eerste vorst. Je plant ze het best in halfschaduw op een windstille plaats. Ze kunnen niet goed wind verdragen want dan drogen ze uit. De bloemen brengen ook een mooi kleurcontrast naar uw tuin, ze zijn verkrijgbaar in roze, rood, wit, geel, blauw en oranje. Voor het volledige orangerie-aanbod ben je altijd welkom bij ons Tuincentrum. We hebben immers net onze serre aangevuld met een nieuw assortiment aan orangerieplanten en we helpen u daarbij graag verder met advies!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om Cookies toe te staan. Meer informatie